冷氣溫度唔好較太低,冷氣溫度越低就功耗越大。其實適當溫度便好,人體一般舒適溫度係25°-27°,而且適合溫度唔會令室內外溫差太大,造成感冒。
裝修佬話你知 : 各種慳電方法
 
電腦、電視機可以設置合適亮度及音量,一般家裡電視機設置功能表中都設有“節能模式”,通過使用“節能模式”可以大大降低背光螢光管亮度,唔電制可以降低功耗,仲可以延長背光螢光管工作壽命,實在係一舉兩得。   
電視電腦唔好頻繁開關機。頻繁開關機係非常耗電的,如果電腦或者電視機短時間唔用,可以將螢幕亮度及音量調到最低,等用嘅時候再調回正常亮度及音量就好,咁樣就可以達到節能目的。 用電飯煲煮米飯或者煮粥時,可以先提前將米浸半個鐘到一個鐘,咁樣煮粥或者煮飯就會慳時間慳電啦。   
用洗衣機洗衫前應該先將衫係浸有洗衣粉嘅水中20分鐘,咁樣污漬更容易洗走,然後再用洗衣機攪拌,可以減少洗衣機轉動時間,自然就慳電。      
有D人將未食完而且仲冒緊熱氣嘅餸菜就直接放入雪櫃,咁樣做會令雪櫃增加更加多嘅能量來凍化食物,會有損雪櫃機能。如果要製造冰塊或冰凍飲料時,最好先將飲料先冷卻到常溫,係夜晚入睡前放進雪櫃,因為夜晚唔會經常打開,功耗減少,自然就達到慳電目的。   
另外,最好夜晚瞓覺前將所有家用電器係唔用嘅時候就要切斷電源,其實電器處於待機狀態嘅時候同事係耗緊電,長時間落來亦係一筆費用,不容小覷。 
(以上圖片均來自網路,如有任何版權問題,請與本站聯絡)